Холандец организира в Пловдив първия в България конгрес по биоземеделие

Експерти от Световната банка и водещи европейски фирми и учени пристигат на 22 и 23 февруари в Пловдив за участие в първия у нас конгрес по биоземеделие на тема "В следващия век". Главен организатор на първия по рода си форум в България е живеещият от 10 години у нас холандец Йоханес Хуберт Андреас Куулс, главен управител на "Кива БЦС Еко-Гаранти" ЕООД, а подкрепа на събитието в хотел "Санкт Петербург" ще оказат няколко водещи немски компании в областта на биоземеделието.

"Конгресът в Пловдив ще е първата стъпка за представянето и налагането на България като страна с огромен потенциал в биоземеделието. Трябва да се възползваме от факта, че голяма част от земята тук от години не е третирана с химически вещества, което е отлична предпоставка за отглеждането на биопродукти. Но изоставането на селските райони в България пречи за общото развитие на държавата. В ЕС са наясно, че хората, които живеят в тези райони, могат да стъпят на чисто, като развият биоземеделието и биоиндустрията въобще, която да ги изведе на по-добро социално ниво. Затова създадохме фондация" Зелена биоорганична България"(GBOB), разработихме огромен пакет проекти, кандидатствахме в ЕК по "Хоризонт 2020" и се надяваме на одобрение. По този начин се надяваме да вкараме европейски стандарти в биопроизводството, да преодолеем дългогодишната изостаналост и да дадем нов живот на селата в най-отдалечените кътчета на България", коментира Йоханес Куулс.

Холандският експерт цитира и тревожни статистически данни, според които до 30% от бозайниците и птиците - от 1200 до 1500 вида, са застрашени да изчезнат завинаги в резултат на консумацията на производство на небиологична основа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика