Производителите се готвят за падането на млечните квоти

Очакват се по-голямо предлагане и по-ниски цени

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Без драматизъм и засилваща се саморегулация на сектора след 1 април 2015 г., когато ще отпаднат млечните квоти и ще се либерализира режимът на доставите в Европейския съюз. Това прогнозираха преработватели по време на изложението "Светът на млякото".

Повече мляко, по-ниски цени

Падането на квотите означава, че всяка страна ще произвежда толкова мляко колкото общият пазар може да поеме. Така държавите с капацитет ще увеличат задграничните си продажби. Ще има по-голямо предлагане на мляко, по-голяма конкуренция и по-евтина суровина. Но са възможни и повече проблеми за българските фермери.

"Може да стане и добре за нас. Няма да има ограничения за големите производители, ще има мляко, не непременно българско. То няма да е по-добро, но няма да е и по-лошо от българското", казва Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите и собственик на фирма "Жоси". Едва ли българските фермери ще бъдат сред тези, които продават зад граница обаче. "Нямам опасения за свръхпроизводство. България изпълнява само 40% от националната си млечна квота, която е 1.1 млн. тона годишно. С няколко изключения останалите държави в евросъюза също не изпълняват квотата си, а и много наследствени ферми в Западна Европа прекратяват бизнеса си", коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и собственик на "Пършевица".
Затова Николай Кръстев, главен технолог на фирма "Елви" и млечните продукти "Боженци", прогнозира и проблеми. "Ще навлезе много мляко отвън и това ще свали цените му, но само временно. Само временно ще е добре и за нас - млекопреработвателите, защото ефектът от понижените цени на суровината е като бумеранг", твърди Кръстев. И се мотивира: "Българските фермери не са конкурентоспособни на европейските. Средният млеконадой в ЕС е 30-35 литра, в България – при ферми с 20 до 60 крави – е 12-17 литра. Ниските цени на вносното мляко ще принудят българските стопани да намалят още броя на животните си, възможни са фалити", казва Кръстев. Д-р Иван Желязков, изпълнителен директор на Асоциацията на млекопреработвателите, също смята, че животновъдите не са подготвени за времето след падане на квотите. "Липсва държавна политика за сектора. Дотациите за фермерите в другите европейски държави са по-големи, отколкото в България. Докато ги догонвахме и квотите взеха, че паднаха, без да се вдигне на крака секторът", казва Желязков.

За да си осигурят качествено мляко, част от преработвателите в страната отдавна инвестираха в изграждането на собствени ферми. А за да си доставят необходимите количества, те подкрепят и други животновъди в своя регион. С поглед напред е и одобреният от Брюксел т.нар. Пакет за млякото. Неговата цел е да намали сътресенията от падането на квотите и да осигури

"плавно приземяване"

за сектора. "Идеята на този пакет е да се насочи секторът към саморегулиране и планиране на потребностите, за да няма свръхпроизводство", заяви Полина Марина, експерт в дирекция "Животновъдство" на земеделското министерство.

Саморегулацията е задължителна, защото падането на квотите ще изисква по-голяма концентрация на доставките на мляко. А това може да бъде постигнато само при коопериране и наличие на браншови организации и асоциации. Тъкмо затова Европейският съюз подкрепя сдружаването на производители и поощрява колективното договаряне на цената на млякото, защото това гарантира по-голяма сигурност за доходите на земеделските стопани. "Брюксел предвижда цената да се договаря между сдружения на производители на мляко и изкупвачи на мляко или техни сдружения. Но дали това няма да се третира като картел в България?", пита Димитър Зоров. И припомня, че не един браншови съюз в страната попадна под ударите на Комисията за защита на конкуренцията и отнесе санкции за "договаряне на цени". Австрия вече предложи законодателни промени на европейско ниво, които дават възможност на млекопроизводители в страни като България, които не изпълняват млечната си квота, елегантно да получат право на допълнително финансиране от страна на държавата, съобщи Свилен Колев.

Как работи системата

Системата за млечните квоти е въведена в ЕС през 1980 г., за да се решат проблемите със свръхпроизводството на мляко. Всяка държава членка разполага с две квоти - една за доставки на млекопреработвателните предприятия (97.6%), а другата - за директни продажби на ниво стопанство. Тези количества се разпределят между производителите във всяка държава под форма на индивидуални квоти. Когато държава членка превиши националната си квота, тя заплаща такса за свръхпроизводство в размер на 27.83 евро на 100 килограма. Санкцията се събира от производителите. Сумата се изчислява пропорционално на техния принос за превишението през квотната година, която започва на 1 април, след преразпределение на неизползвана квота от други производители.
 

Превишение на квоти

За да се получи плавен преход до премахването на квотите, ЕС заложи постепенно увеличение на квотите (+ 1% всяка година) до следващата година. Въпреки това пет държави членки - Австрия, Германия, Дания, Полша и Кипър, са превишили своите квоти за доставки на мляко през квотната 2012/2013 година. Санкциите за свръхпроизводство, които трябва да платят, са на обща стойност приблизително 46 милиона евро, съобщи Европейската комисия. Останалите държави се вместват в рамките на квотата си, като 13 от тях са на повече от 10% под определения им размер за доставки.

През квотната 2011/2012 превишилите националните си квоти бяха Австрия, Ирландия, Холандия, Германия, Кипър и Люксембург. Те бяха глобени общо със 79 милиона евро. Като цяло общите доставки на ЕС остават под общия обем на квотите – с -6% през 2012/2013 и с -4.7% през 2011/2012 г.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 1
    • + 5

    в Германия е по-евтино . И млякото и маслото и са ИСТИНСКИ !!!

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 11

    "... Дотациите за фермерите в другите европейски държави са по-големи, отколкото в България. ..."

    Ефектът: БГ нискоквалифицирани хора губят работата си във фермите и ... се преселват на запад. От друга страна, ние консумираме субсидирано от други страни мляко (с данъци от техните фирми), което намалява натиска за качване на данъци у нас и усилва натиска за качване на данъци у тях. Следващата стъпка във веригата е пренос на индустрия от запад на изток. Т.е. - ние ще се индустриализираме, те ще се деиндустриализрат, а всички цигани ще ги изнесем във Франция. Аз съм навит на сделката. И процеса върви. Англия се докара дотам че индустрията им е 10% от икономиката, макар че при тях причините са малко по-различни. Франция също е на пързалката, като "попълва" липсите със заеми. Обикновени социалисти - анти пазарни хора. А пазарът е безмилостен и не прави разлика между българи и французи. И износа на цигани си върви, което е похвално и свято дело :-) На времето на СССР давахме поне краставици, сега на Запада даваме директно цигани във суров и насипен вид :-) Ма как да съм против бе? Моля, продължавайте, все така. А ще си запазим и природата от хищното и противоестествено съвременно земеделие. Три в едно! Качвайте субсидиите и социалните помощи франсета, и Господ да ви е на помощ! След 20-30 години пак ще си говорим. Хитрата сврака ...

    Нередност?
  • 3
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 9

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


    [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]в Германия е по-евтино . И млякото и маслото и са ИСТИНСКИ[/quote]

    Не бе кмете, взимат данък от Фолксваген и ни дотират млякото (и не само). Защото някой си им е обяснил че това е голяма далавера! Аз съм ЗА. Виж ми горния пост :-)
    Всяка субсидия е антипазарна и по същество винаги дава негативен ефект. Всяка, винаги и навсякъде. И винаги е набутвация :-) Едно е подкрепа (временна) за даден бизнес, друго е да наливаш вода в пясъка. Ама парите са си техни, да си ги дават за каквото искат. Всичкото сиган ще им изнесем. До 10 години, ако върви така в БГ цигани ще има само на картнинка, както стана с кравите. Искат ги. Неистово. Даваме :-)

    Нередност?
  • 4
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 7

    Тя западната доктрина твърдеше че е голяма далвера да даваш и заеми. Та гърци и испанци си отживяха и сега показват кукиш на простия дойчо, дето се се пъне да бачка :-) Е, Йоргос не спори - пие си узото и си пее "а нека работят здраво маймуните, не се става лесно човек" в не'къв бузуки стил ;-) Сега к'во стана - разводнява-а-а-не. Тетка Меркел прекара Драги да печата, което обезценява гръцкия дълг точно толкова, колкото и немските депозити. И Дойчо щастлив :-) Дръж сега и малко циган, да ти "балансира" социалната система :-) Ще изгинат от мерак :-) Работяги :-) Да им е на здраве :-) Така навремето си внесоха турци, уж да чистели улиците, пък сега връщат гяволъка с лихвите. Умници.

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 7

    1. Изнасяш. Получаваш пари. Внасяш. Ядеш и пиеш.

    2. Изнасяш. Събираш си хартиите. В един момент ти обясняват че няма какво да ти дадат в замяна. Пиеш една студена вода и си налягаш парцалите.

    Пресни примери - Китай, Германия, все велики експортни сили. Едните си затриват населението и почерняват с нечувани темпове (щото фрау-то вместо да ражда - учи и бачка), а другите дишат л@йна, защото от мерак да ударят Америка у земята си опушиха и оср@ха без друго тясната държава. Пък американците разцъкват китайски стоки и се кефят на живота. Те така те!

    Нередност?
  • 6
    smileislife avatar :-|
    SML
    • + 6

    До коментар [#3] от "misho73":

    За съжаление си абсолютно прав... земеделието по брюкселски тотално сбъркано - хем квоти за производство, хем субсидии на литър (и то различни) и лобита, лобита. После, защо млякото е по-евтино в Германия... няма такъв пазар.

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 4

    Аз откога разправям, трябва да се спрат тия субсидии. Ако е скъпо млякото или там квото е скъпо да подпомагат бедните слоеве на населението. С тия субсидии и дотации само изкривяват пазара, хеле пък като се изнася стоката е още по-брутално.

    Нередност?
Нов коментар