Начало » Новини » Страната
21.03.2020 г.

Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад

Закъснелите могат да наваксат и с последователно пресаждане
Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад

Последователното пресаждане на доматите е любопитна агропрактика, при която се ускорява развитието на растенията. Ако разсадът е засят по-късно или по-други причини се развива бавно, то тази практика ще помогне за ускоряване на растежа.  Принципът се базира на развитието на “случайни” корени.

Как се оптимизира процесът – от малко към голямо

Последователното пресаждане на разсада е едно добро решение за ускоряване на развитието, особено когато няма други възможности за това. Методът е приложим за домати, защото се базира на развитието на допълнителни (случайни) корени.

Оптимизацията на процеса се гради от малко към голямо. Семената се засяват най-напред в малки контейнери или в един общ и след това се пикират (за предпочитане е да се засеят поединично).

В малките контейнери се засяват по две семена и регулярно се овлажняват с пулверизатор. На този етап е важно да се поддържат необходимите за покълване температура и влажност. Разлагащите се обвивки на семената отделят в почвата химически вещества, стимулиращи развитието на кореновата система.

Преовлажняването на почвата крие много опасности на този етап и трябва да се внимава за появата на плесени, както и да се предпази разсада от сечене. След развитие на кълновете се премахват по-слабите или се преместват в друг контейнер. Това е времето след поява на първите същински листа – тогава е желателно да се извърши  пикиране.

Следващият контейнер е необходимо да бъде с диаметър 6-7 см. По време на пресаждането е важно да се предпазят растенията от нараняване на тъканите (особено на стъблата), защото тези места се превръщат във входни точки за гъбични заболявания.

Третото пресаждане се прави в още по-голям контейнер и растенията се поместват още по-дълбоко, а когато корените се покажат през отворите на дъното (това време е около 2-3 седмици) могат да се засаждат на постоянно място.

Характерното за тази агропрактика е това, че при всяко следващо пресаждане растенията се поместват на по-голяма дълбочина.

Дълбоко засаждане на доматите на постоянно място

Ако разсадът все още не е достигнал необходимото развитие, то тогава може да се приложи агропрактиката на дълбокото засаждане. Тя позволява по цялата дължина на покритото с пръст стъбло от видимите по него “неравности”да се образуват в бъдеще така наречените “случайни” корени. Те дават възможност на доматените растения да абсорбират по-добре водата и хранителните вещества. По този начин слабите растения оздравяват по естествен начин.

Първи начин

Необходимо е да се изкопае посадъчна яма, достатъчно дълбока, така че в нея да може да се помести спокойно цялата коренова топка и по-голямата част от стъблото. Преимуществото се състои в това, че внесените при засаждането хранителни вещества и влага ще започнат веднага да захранват потенциалните корени. Ако температурите не са достатъчно високи, при този начин на засаждане е необходимо почвата да се загрее предварително, като се използва тъмно пластмасово покритие.

Втори начин – траншеен

Този начин  за засаждане на доматите се препоръчва при слаб и източен разсад. Изкопава се канал с дълбочина, в която спокойно се помества кореновата топка, и под ъгъл се разполага част от стъблото. Те се засипват с достатъчно пръст, а на повърхността остават само няколко непокрити листа.

Случайните корени започват да се развиват само след ден-два, а връхната част на доматените растения ще се ориентира вертикално сама, търсейки слънчевите лъчи. Не е желателно да се рискува с предварително изправяне на върха.

За по-бързо развитие след засаждане на доматите на постоянно е добре да се използват течни листни торове, съдържащи калий.

Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад
71170
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини