46

Наш фермер постига чудеса в растениевъдството с уникален метод

Асен Багашев третира с полезни микроорганизми плодовете и зеленчуците, за да получи здрава реколта и чиста околна среда

Иновативен метод за екологично и икономично производство на листни зеленчуци, подправки и овощни видове прилага за първи път не само в България, но и в Европа математик по образование, но фермер по призвание. Казва се Асен Багашев и по рождение е софиянец. Съдбата обаче му е начертала професионален път в пловдивското село Ново село. От дълги години той развива там успешен земеделски бизнес в областта на овощарството. През 2010 г. агропредприемачът спечели приза „Фермер на Тракия“ в раздел „Растениевъдство“ в седмото издание на едноименния конкурс на вестник „Марица“. Тогава отглеждаше над 400 декара интензивна овощна градина с ябълки и круши в землището на с. Ново село. Скоро след това изгради и плодохранилище с модерно оборудване за сортиране, пакетаж и съхранение. През годините увеличава трайните насаждения до 700 декара, включително с череши и праскови, регистрира и две организации на производители на плодове.

Поредното предизвикателство пред Асен Багашев е

 полското и оранжерийно суперинтензивно зеленчукопроизводство,

с приложение на микробиални торове, съдържащи полезни микроорганизми. В оранжерия на площ от 5 декара в с. Ново село той отглежда безпочвено, по метода на хидропониката, различни видове салати ​- къдрава, дъбов лист, копф салата, както и подправките босилек, кориандър, мента, джоджен и девесил. Растенията се развиват във водни басейни, изградени по системата „deep water culture“.

Иновативният метод с микробиалните торове се прилага и при главесто зеле, отглеждано при полски условия, също и при производството на ябълки, круши и череши.  „Целта ни е да намерим начин и научно да докажем, че е възможно да се прави устойчиво земеделско производство, без използването на пестициди и други химикали, например за стерилизация на почви.

Идеята е получаването на чист земеделски продукт, колкото може по-малко третиран и с прилагане на по-малко торове, максимална по обем и качествена реколта и в същото време да не се замърсяват почвите и водите“, обясни философията на метода Асен Багашев и поясни, че за последните три години не е изхвърлено нищо от оранжерията. Вътре водата циркулира, няма отпадъчна вода и не се отделят замърсители в околната среда.

Модерното съоръжение е изградено преди няколко години от водеща френска фирма, а

оборудването е последна дума на технологиите в сектора.

Благодарение на това факторът работна ръка е сведен до минимум, а цялата дейност е поверена на 7 работници и двама агрономи. Съоръжението е с изкуствено осветление, функционира 365 дни в годината, а готовата продукция се реализира основно на българския пазар в почти всички големи търговски вериги.

За прилагания метод при оранжерийни и полски условия наскоро е получено европейско и национално финансиране след спечелен проект по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020). Името на проекта, който ще се изпълнява 3 години, е „Устойчиво биологично управление на почвеното и хидропонно производство с полезни микроорганизми“. Той се реализира с партньорството на учени от Института по зеленчукови култури „Марица“ - Пловдив, и микробиолози с опит от Аграрния университет под тепетата с идеята да има повече наука в земеделското производство. „Първите резултати от съвместната ни работа са отлични, нямаме нито едно болно растение в оранжерията, а при зелето, за разлика от други години, липсват бактериози, което ни дава увереност, че системата работи доста добре. В момента извеждаме опити, като намаляваме хранителните вещества в отделни участъци, за да видим има ли разлика в добивите и здравното състояние на растенията, а единият от агрономите ни подготвя докторантура по темата. Целта е да покажем, че използвайки микроорганизми и получавайки биоразнообразие и в почвата, и в хидропониката, защитаваме кореновата част, получаваме здрави растения и висок добив, както и 30% по-малко влагане на торове, тъй като благодарение на микроорганизмите торовете се усвояват по-добре, обясни г-н Багашев. Той уточни, че

до момента в Европа няма систематично изследване

при различен почвен състав, както и при хидропонно производство, какъв „коктейл“ от микроорганизми да се приложи, така че да се защити кореновата система и да се получат здрави растения и добър добив. В същото време да се икономиса използването на торове, а при полско производство да се намалят поливните норми. През следващите две години предстои затвърждаване и обобщаване на получените резултати, за да станат статистически значими и приложими за устойчиво производство. Към прилагания от фермера метод и изследванията вече проявяват интерес ирландци и нидерландци. Асен Багашев обаче иска да популяризира опита си и сред българските земеделски производители, за да може повече от тях да станат конкурентоспособни.  

Следващият професионален ход на Асен Багашев е да приложи иновативния метод и при ягоди, които ще се отглеждат целогодишно, също в оранжерия. Тя е съседна на зеленчуковата и след няколко месеца ще „приюти“ първите растения.

Снимки от Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Земеделец

Земеделец

24.12.2021 | 08:49

Браво на този човек. При наличието на десетки хиляди български предприемачи, България ще бъде уважавана държава

Отговори
8 0
От тук и за малко

От тук и за малко

22.12.2021 | 00:59

Не ми хвалете пластмасовите зеленчуци.

Отговори
3 7
Отг.

Отг.

22.12.2021 | 13:55

Абе сръчко те хората гледат без пестициди и отрови да ги правят нещата, а паляк като тебе само знае да плюе, я се скрий бе.

Отговори
10 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?